OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA MLADIH

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA MLADIH
Novosti/Vijesti

NVO „Novi Horizont“ i ove godine organizuje obilježavanje Međunarodnog Dana mladih u Kutku za mlade, u Gradskoj biblioteci.
Međunarodni Dan mladih je godišnji međunarodni događaj koji se slavi 12. avgusta. Ovaj datum prvi put je obilježen 2000. godine odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija. Tema ovogodišnjeg Dana mladih je Bezbjedni prostori za mlade – Safe Spaces for Youth.

Mladima su potrebni bezbjedni prostori gdje mogu da se okupljaju, realizuju aktivnosti koje se odnose na njihove raznolike potrebe i interesovanja, nauče kako da pokrenu inicijative i šire mrežu za podsticanje participacije. Ovu funkciju u Ulcinju, na veoma zavidnom nivou, igra KUTAK ZA MLADE u Gradskoj Biblioteci, uspostavljen kao rezultat višegodišnjeg partnerstva ove ustanove sa organizacijom civilnog društva Novi Horizont.
Svrha obilježavanja ovog dana je skretanje pažnje na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika i studenata, kako bi se promovisao aktivizam mladih, ali i da se  prepoznaju napori i akcije mladih koje doprinose pozitivnim promjenama i ukupnom razvoju zajednice.
Predstavnici vlasti nemaju uvijek dovoljan uvid u živote mladih da bi mogli da donose dobre odluke i planove za mlade. Perspektiva mladih će doprinijeti da te odluke budu relevantne, efektivnije i održive. U tom pravcu je zamišljen i najavljeni događaj 12. avgusta – da najviši predstavnici Lokalne vlasti saslušaju mišljenja mladih, razmotre njihove poglede i predloge o tome kako se može poboljšati položaj mladih u Ulcinju.
Za ovu priliku, pozvan je Predsjednik Opštine g. Ljoro Nrekić i njegovi najbliži saradnici da u formi slobodnog i prijateljskog razgovora daju priliku mladima da iznesu svoje viđenje i stavove o problemima koje se tiču mladih u našoj zajednici, ali i saslušaju njihove ideje saslušaju kako bi uz njihovu pomoć izradili i primjenili odgovarajuće omladinske politike.

Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta „Mladi učestvuju, mladi odlučuju!“ koji podržava Ministarstvo sporta Crne Gore.

About NOVI HORIZONT

Novi Horizont je nevladino udruženje, registrovano 1999. godine, sa sjedištem u Ulcinju. MISIJA: Povećavanje učešća građana u lokalnim procesima i šire, doprinoseći na taj način razvoju demokratije i promovisanju dobre vladavine, kroz realizaciju edukativnih i integracijskih programa. CILJEVI: Promovisanje i razvoj lokalne demokratije; Podrška demokratskoj participaciji građana u lokalnoj samoupravi; Osnaživanje žena i mladih za aktivno učešće u životu zajednice; Promocija i unaprjeđenje interetničkog i interkulturalnog dijaloga; Promocija evropskih vrijednosti na lokalnom nivou; Izgradnja i razvoj sektora nevladinih organizacija u Crnoj Gori; JAKE STRANE ORGANIZACIJE: Za 18 godina aktivnog djelovanja, Novi Horizont je izgradio prepoznatljiv imidž uspješne OCD u lokalnoj zajednici; NH je u kontinuitetu bio mjesto okupljanja lokalnih OCD i gostovanja predstavnika drugih OCD iz Crne Gore i regiona; NH igra funkciju lokalnog resursnog centra za OCD u lokalnoj zajednici, ali i dobre spone izmedju lokalnih vlasti i državnih institucija sa lokalnim organizacijama civilnog društva; NH je jedina organizacija na lokalnom nivou koja radi s mladima; NH je jedina organizacija na lokalnom nivou koja pruža podršku samohranim roditeljima; NH spada među rijetkim organizacijama u Crnoj Gori koja radi na smanjenju etničke distance i jačanju interkulturalnog dijaloga medju mladima; Sve svoje aktivnosti Novi Horizont sprovodi na dvojezičnoj osnovi – Crnogorskom i Albanskom jeziku.