Poziv za učešće u programu: “De facto Razvoj”

Poziv za učešće u programu: “De facto Razvoj”
Dijelimo resurse Novosti/Vijesti

Fond za aktivno građanstvo – fAKT započinje realizaciju programa pod nazivom “De facto Razvoj”, koji je finansijski podržan od strane Evropske unije, u okviru IPA programa za razvoj civilnog društva 2016 Civil Society Facility Montenegro Programme.

U okviru programa “De facto Razvoj”, objavljujemo: POZIV ZA UČEŠĆE U PROGRAMU (I krug): – Podrška rastu organizacija srednje veličine.

Opšti cilj programa:

Izgraditi kapacitete organizacija građanskog društva, kako bi postale profesionalni, efikasni, odgovorni i nezavisni akteri razvoja crnogorskog društva.

Specifični cilj ovog poziva:

Osnažiti i razviti kapacitete 6 organizacija srednje veličine, kako bi postali aktivni, kompetentni i pouzdani učesnici procesa donošenja odluka na lokalnom i nacionalnom nivou.

Oblasti i teme obuhvaćene ovim pozivom:

– Održivi razvoj i klimatske promjene

– Rodne politike

– Socijalna inkluzija

– Volontiranje

– Omladinski rad i omladinske politike

U okviru ovog poziva za učešće, fAKT će odabrati 6 organizacija srednje veličine, koje će sa po dva predstavnika po organizaciji, učestvovati na četvorodnevnoj intenzivnoj obuci. Nakon obuke, ove organizacije će biti pozvane da apliciraju za dodjelu sredstava/grantova za realizaciju svojih projekata.

KOME JE PROGRAM NAMIJENJEN

Za učešće u programu se mogu prijaviti nevladine organizacije registrovane u Crnoj Gori, koje ispunjavaju sljedeće kriterijume:

– Organizacija je registrovana najmanje 12 mjeseci prije isteka roka za podnošenje prijave za učešće u programu,

– ima godišnji budžet od najmanje 20.000 EUR,

– ima najmanje 2 člana / zaposlena sa relevantnim iskustvom (potrebno je dostaviti 2 biografije, da bi se utvrdio nivo kompetencija i iskustva u okviru oblasti djelovanja OGD, kao i iskustva unutar civilnog društva)

– ima definisanu organizacionu strukturu (nije neophodno imati stalno zaposlena lica u trenutku podnošenja prijave)

-organizacija će biti direktno odgovorna za pripremu i sprovođenje projekta (kojim će aplicirati za podršku nakon treninga/obuke), u zajednici iz koje organizacija dolazi.

Nezavisna komisija će odabrati 6 OGD koje će učestvovati u programu. Odabrane organizacije će dobiti šansu da učestvuju u procesu obuke, kao i da učestvuju u pozivu za podnošenje prijedloga projekata. Ukupan raspoloživi fond za ovaj prvi poziv / krug je 40.000 EUR, sa maksimalnim iznosom od 10.000 EUR po pojedinačnom grantu.

Više informacija o programu i traženu dokumentaciju možete naći ovdje:

Traženu dokumentaciju je potrebno dostaviti najkasnije do 27. novembra 2017. (do 14:00h) na e-mail adresu: defacto@faktcg.org.

Za dodatne informacije se možete obratiti osoblju fAKT-a, putem navedene e-mail adrese i telefona: 020/665-600.

About Fond za aktivno građanstvo