Održana druga ,,Znam koga biram” javna diskusija – Cetinje (ne)radi?

Održana druga ,,Znam koga biram” javna diskusija – Cetinje (ne)radi?
Novosti/Vijesti

Aktivna zona je organizovala drugu Javnu diskusiju „Znam koga biram“ čija je tema bila nezapošljenost na Cetinju. Gosti su bili predstavnici političkih partija i koalicija koje će učestvovati na lokalnim izborima na Cetinju 26.novembra.

Iz Građanskog pokreta URA predlažu da se u cilju rješavanja problema nezapošljenosti izvrši decentralizacija Prijestonice što znači da se prihodi od poreskih obaveznika uplaćuju u opštinsku kasu, a ne u državni budžet.
Filip Martinović iz GP URA je takođe kazao i da predlažu osnivanje Fonda za pospješivanje sela i poljoprivrede kako bi se pomogla domaća proizvodnja, a tu su i mala gazdinstva koja treba razvijati.

Predstavik koalicije Cetinjska sloga Slobodan Čavor smatra da nije jednostavno otvoriti nova radna mjesta na Cetinju i navodi da su najave rješavanja problema u gornjem Obodu dobar put kako bi se taj prostor iskoristio. „Projekat Marina Abramović je potpuno promašen ali mislim da je novi projekat koji će zajednički realizovati Vlada i Prijestonica osnova za otvaranje malih pogona kako bi se stvorila i nova radna mjesta.“ – naveo je Čavor.

Nikola Đurašković iz SDP-a smatra da su ekonomski potencijali Prijestonice neiskorišteni pa ta partija planira da osnuje Garantni fond iz kojega će se finansirati projekti koji će pospješiti zapošljavanja i samozapošljavanja prvenstveno u oblasti poljoprivrede i turizma.
„Davaćemo garancije za sve dobre ideje naših sugrađana sa kojima apliciraju kod bankarskih i drugih finansijskih institucija, a takođe ćemo dopuniti i paket stimulativnih mjera za investitore koji hoće da ulažu u neku od biznis zona na Cetinju, a planirano je i otvaranje treće Biznis zone“ – kazao je Đurašković.

Predstavnik SD –a Dejan Milošević je naglasio potrebu Lokalnog savjeta za smanjenje nezaposlenosti.
„Posebnu pažnju bi obratili na zapošljavanje žena, mladih, starijih od 50 godina kao i raseljenih lica. Obratićemo pažnju i na preduzetnike kojima ćemo stvoriti dobar poslovni ambijent kao i olakšice u poslovanju“ – naveo je Milošević.

Mihailo Babović iz Pozitivne Crne Gore je rekao da akcenat treba staviti na turizam i poljoprivredu.
„Treba razvijati otkupne centre i pomagati poljoprivrenicima, a takođe treba obratiti pažnju i na otvaranje novih smještajnih kapaciteta, posebno u zoni Nacionalnih parkova“ – kazao je Babović

Predstavnik Demokratskog fronta Radojica Radović smatra da je Cetinje nedovoljno iskoristilo svoje prednosti kada je kulturna baština u pitanju, a takođe nedovoljno je i smještajnih kapaciteta.
„Želimo da uključimo Cetinje u srednje-evropsku regionalnu grupu koja se bavi preradom sanitarnog otpada čime bi Prijestonica postala prvi grad u Crnoj Gori koji bi uradio jedan takav projekat, dok bi neophodne mašine obezbijedili iz donacija i samo po tom osnovu je moguće zaposliti 70 ljudi“ – istakao je Radović.

Predstavnica DPS-a Ana Nikolić je kazala da su u prethodnom periodu obezbijedili povoljan ambijent za zapošljavanje kroz izradu infrastrukture i stimulativne mjere čime je na Cetinje nezapošljenost spuštena ispod državnog prosjeka.
„Prioritet će i dalje biti zapošljavanje kroz usvajanje Zakona o Prijestonici koji će obezbijediti oko 10 miliona eura za razvojne projekte koji će prvenstveno mladima pomoći na početku osnivanja svog biznisa. U biznis inkubatoru će biti moguće razvijati biznis u prvih pet godian rada uz svu pomoć gradske uprave“ – istakla je Nikolić.

Danilo Mrvaljević iz Demokarata je predočio da je na Cetinju sada zapošljeno oko tri i po hiljade ljudi što nije dovoljno, pa je potrebno ulaganje u turizam i dvije do tri male proizvodnje.
„U tom cilju je potrebno stvoriti i potreban pravni okvir ali i kvalitetne Biznis zone u kojima sada nema infrastukture koja bi privukla investitore pa je neophodno izvršiti reviziju svi postojećih prostora namijenjih za razvoj privrede“ – predložio je Mrvaljević.

Predstavnica Crnogorske Tina Kojičić akcenat stavlja na razvoj kreativnog turizma. „Važno je stvoriti kvalitetnu ponudu koja bi dovela ali i zadržala turiste na Cetinju. Veći broj turista bi omogućio i otvaranje novih radnih mjesta i spriječio iseljavanje stanovništava“ – kazala je Kojičić.

Posljednja Javna diskusija „Znam koga biram“ biće organizovana 18. novembra u hotelu ,,Grand”, a razgovaraće se o infrastrukturnim problemima grada.