NAJAVA: Obuka o ljudskim pravima OSI i načinima obezbjeđivanja razumnih i proceduralnih adaptacija

NAJAVA: Obuka o ljudskim pravima OSI i načinima obezbjeđivanja razumnih i proceduralnih adaptacija
Novosti/Vijesti

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore  (UMHCG) u saradnji sa Udruženjem za podršku osobama sa invaliditetom iz Bijelog Polje (UPOSIBP) u okviru projekta Korak bliže pravdi za osobe s invaliditetom organizuje jednodenvnu obuku za zaposlene u institucijama pravde o ljudskim pravima OSI i načinima obezbjeđivanja razumnih i proceduralnih adaptacija.

Obuka će se održati u Podgorici 11. septembra, s početkom u 9.30 časova, u hotelu CentreVille. Obuka se organizuje s ciljem unaprjeđenja komunikacije pravosudnih institucija s OSI i unaprjeđenja informisanosti zaposlenih u institucijama pravde o načinima komunikacije, pružanju razumnih i proceduralnih adaptacija. Cilj obuke je i informisanje opšte javnosti o osnovnim pravima i slobodama osoba s invaliditetom na jednak pristup pravdi i jednako priznanje lica pred zakonom.

Među učesnicima se očekuju predstavnici institucija pravde, notari, predstavnici NVO, predstavnici organizacija osoba s invaliditetom, OSI i drugi.

Ova aktivnost dio je projekta Korak bliže pravdi za osobe s invaliditetom koji UMHCG sprovodi u partnerstvu s Udruženjem za podršku osobama sa invaliditetom (UPOSIBP), a uz finansijsku podršku Ministarstva pravde kroz javni konkurs „Pravdom ka jednakosti“ za finansiranje projekata/programa nevladinih organizacija u oblasti unapređenja i jačanja vladavine prava u Crnoj Gori u 2018.

Pozivaju se mediji da isprate pomenuti trening i da svojim prisustvom i izvještavanjem daju dodatan doprinos ovoj temi.

About UMHCG

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore je nevladina, neprofitna organizacija osnovana 22. oktobra 2001. godine, registrovana pod rednim brojem 1322 kod Ministarstva pravde. Udruženje je posvećeno pružanju podrške, mogućnosti i programa u cilju jačanja ličnog, obrazovnog i profesionalnog razvoja mladih sa invaliditetom. Okuplja mlade i studente sa svim vrstama invaliditeta (cross-disability pristup), kao i ostale mlade ljude bez invaliditeta koji su voljni da učestvuju i zajedno sa nama se bore za stvaranje inkluzivnijeg društva. Bavi se pružanjem psiho-socijalne podrške, stvaranjem uslova za inkluzivno obrazovanje, podsticanjem mladih sa invaliditetom za sticanje visokog obrazovanja, inicijativama za odgovarajuća legislativna rješenja, podizanjem svijesti društva… U svom radu se rukovodimo modelom zasnovanim na ljudskim pravima. Vizija UMHCG je: Za mlade s invaliditetom, bez barijera! Misija UMHCG je: UMHCG promoviše i doprinosi ravnopravnom položaju mladih sa svim vrstama invaliditeta u društvu kroz inicijative i aktivnosti za uspostavljanje zakonskog, obrazovnog, kulturnog i socijalnog okvira koji to omogućava.