UMHCG i CRNVO organizovali treći trening na temu izvještavanja iz sjenke

UMHCG i CRNVO organizovali treći trening na temu izvještavanja iz sjenke
Novosti/Vijesti

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore u saradnji s Centrom za razvoj nevladinih organizacija 19. i 20. juna 2018. organizovalo je trening namijenjen članicama Mreže organizacija osoba s invaliditetom Crne Gore (MOOSICG).

Trening o pisanju izvještaja iz sjenke, odnosno izvještaja koji su alternativa državnom, a koji pripremaju nevladine organizacije (NVO) je treći u nizu seta treninga (od ukupno šest) koji su organizovani s ciljem jačanja kapaciteta članica Mreže organizacija osoba s invaliditetom, kako za

sprovođenje ostalih aktivnosti projekta Umrežavanjem do boljeg rada, tako i za nastavak rada u sopstvenoj organizaciji.

Trening je organizovan u cilju upoznavanja učesnika s pojmom izvještaja iz sjenke, fazama i koracima u njegovoj izradi. Pored toga učesnici su imali prilike da se upoznaju s osnovnim pojmovima iz Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, opštim obavezama država članica, načelima Konvencije i njenim članovima, a sve u cilju bolje izrade alternativnog izvještaja o sprovođenju Strategije za zaštitu od diskriminacije lica sa invaliditetom i promociju jednakosti. Dodatno, učesnici su imali prilike da se upoznaju sa smjernicama Komiteta za prava OSI za izradu izvještaja iz sjenke. Takođe, je bilo riječi i o metodologiji izrade izvještaja iz sjenke, istraživačkim metodama, kao i o tehnikama za prikupljanje podataka.

Na treningu je bilo 15 učesnika/ca koji su podijeljeni u četiri grupe, nakon čega su dobili zadatak da na osnovu prethodno urađenog monitoring plana svaka grupa izabere po jednu oblast (politički i javni život, obrazovanje, pristupačnost i porodični odnosi) i popuni prethodno dobijenu Matricu.

Nakon prezentacije urađenog u grupama date su preporuke i komentari u cilju daljeg rada na izvještaju.

Trenerice su bile Ana Novaković Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) i Marina Vujačić, autorka Alternativnog izvještaja o sprovođenju Konvencije UN o pravima osoba s invaliditetom u Crnoj Gori.

Aktivnost je dio projekta Umrežavanjem do boljeg rada koji sprovode Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore i Centrar za razvoj NVO, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Pripremila: Anđela Miličić

About UMHCG

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore je nevladina, neprofitna organizacija osnovana 22. oktobra 2001. godine, registrovana pod rednim brojem 1322 kod Ministarstva pravde. Udruženje je posvećeno pružanju podrške, mogućnosti i programa u cilju jačanja ličnog, obrazovnog i profesionalnog razvoja mladih sa invaliditetom. Okuplja mlade i studente sa svim vrstama invaliditeta (cross-disability pristup), kao i ostale mlade ljude bez invaliditeta koji su voljni da učestvuju i zajedno sa nama se bore za stvaranje inkluzivnijeg društva. Bavi se pružanjem psiho-socijalne podrške, stvaranjem uslova za inkluzivno obrazovanje, podsticanjem mladih sa invaliditetom za sticanje visokog obrazovanja, inicijativama za odgovarajuća legislativna rješenja, podizanjem svijesti društva… U svom radu se rukovodimo modelom zasnovanim na ljudskim pravima. Vizija UMHCG je: Za mlade s invaliditetom, bez barijera! Misija UMHCG je: UMHCG promoviše i doprinosi ravnopravnom položaju mladih sa svim vrstama invaliditeta u društvu kroz inicijative i aktivnosti za uspostavljanje zakonskog, obrazovnog, kulturnog i socijalnog okvira koji to omogućava.