Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Pretraga

Najava: UMHCG i CRNVO organizuju četvrti trening u okviru projekta Umrežavanjem do boljeg rada

Najava: UMHCG i CRNVO organizuju četvrti trening u okviru projekta Umrežavanjem do boljeg rada
Novosti/Vijesti

Udruženje mladih sa hendikepm Crne Gore u saradnji s Centrom za razvoj nevladinih organizacija organizovaće 3. i 4. jula 2018. trening namijenjen članicama Mreže organizacija osoba s invaliditetom Crne Gore (MOOSICG) u Pržnu, hotel Residence.

Trening o mehanizmima učešća osoba s invaliditetom u procesima donošenja odluka je četvrti u nizu seta treninga (od ukupno šest) koji će biti organizovani s ciljem jačanja kapaciteta članica Mreže organizacija osoba s invaliditetom, kako za sprovođenje ostalih aktivnosti projekta Umrežavanjem do boljeg rada, tako i za nastavak rada u sopstvenoj organizaciji.

Osim sticanja opštih znanja o mehanizmima učešća OSI u procesima donošenja odluka, učesnici će imati priliku da pripremaju zahtjeve za slobodan pristup informacijama, kako bi se s metodama desk istraživanja o sprovođenju Strategije zaštite od diskriminacije i promocije jednakosti moglo započeti odmah nakon završetka treninga.

Teme koje će se obrađivati na treningu su: pravni okvir za učešće NVO u procesu kreiranja i sprovođenja javnih politika na nacionalnom/lokalnom nivou, oblici saradnje između državnih organa i NVO na nacionalnom nivou, mehanizmi saradnje između državnih organa i NVO, institucionalni okvir za saradnju državnih organa i NVO, građanske inicijative, Skupština građana, referendum (lokalna skupština), građanska žalba i predstavke – Statut opštine i drugi oblici participacije i uključivanja u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou

Aktivnost je dio projekta Umrežavanjem do boljeg rada, koji sprovodi Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore u saradnji s Centrom za razvoj NVO, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

O UMHCG

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore je nevladina, neprofitna organizacija osnovana 22. oktobra 2001. godine, registrovana pod rednim brojem 1322 kod Ministarstva pravde. Udruženje je posvećeno pružanju podrške, mogućnosti i programa u cilju jačanja ličnog, obrazovnog i profesionalnog razvoja mladih sa invaliditetom. Okuplja mlade i studente sa svim vrstama invaliditeta (cross-disability pristup), kao i ostale mlade ljude bez invaliditeta koji su voljni da učestvuju i zajedno sa nama se bore za stvaranje inkluzivnijeg društva. Bavi se pružanjem psiho-socijalne podrške, stvaranjem uslova za inkluzivno obrazovanje, podsticanjem mladih sa invaliditetom za sticanje visokog obrazovanja, inicijativama za odgovarajuća legislativna rješenja, podizanjem svijesti društva… U svom radu se rukovodimo modelom zasnovanim na ljudskim pravima. Vizija UMHCG je: Za mlade s invaliditetom, bez barijera! Misija UMHCG je: UMHCG promoviše i doprinosi ravnopravnom položaju mladih sa svim vrstama invaliditeta u društvu kroz inicijative i aktivnosti za uspostavljanje zakonskog, obrazovnog, kulturnog i socijalnog okvira koji to omogućava.