POZIV ZA MEDIJE: Okrugli sto “Posebni doprinosi za zapošljavanje osoba s invaliditetom”

POZIV ZA MEDIJE: Okrugli sto “Posebni doprinosi za zapošljavanje osoba s invaliditetom”
Novosti/Vijesti

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore u petak 21. juna 2019. s početkom u 11 časovau hotelu Hilton (Konferencijska sala, kristalna dvorana B) u Podgorici, organizuje okrugli sto na temu Posebni doprinosi za zapošljavanje OSI u okviru projekta Naš je budžet naša stvar!

U uvodnom dijelu će se obratiti Marina Vujačić, izvršna direktorica UMHCG, Bojan Paunović generalni direktor za državni budžet u Ministarstvu finansija, Ivana Jovanović državna revizorka, rukovoditeljka odjeljenja za vršenje revizije uspjeha ispred Državne revizorske institucije, i Ana  Đurnić istraživačica javnih politika u Instititutu alterativa.

Ivana Bogdanović će ispred UMHCG, predstaviti rezultate Analize o finansijskom aspektu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju OSI.

Projekat Naš je budžet naša stvar! ima za cilj da doprinose kontroli uplata i utroška posebnih doprinosa za zapošljavanje osoba s invaliditetom i procesu planiranja budžeta za mjere profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja OSI. Takođe, doprinijeće se boljem razumijevanju finansijskog aspekta politika u oblasti zapošljavanja OSI i mogućnosti poslodavaca kroz korišćenje subvencija za zapošljavanje i drugih mjera profesionalne rehabilitacije.

Analiza o finansijskom aspektu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju OSI sadrži i informacije odnosno analitički osvrt na postojeći zakonski okvir profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, zatim preporuke za unapređenje zakonodavnog okvira i procesa planiranja, raspodjele, utroška i kontrole budžeta u segmentu posebnih doprinosa za zapošljavanje, odnosno mjera profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja OSI.

Projekat Naš je budžet naša stvar! Je podržan kroz Program malih grantova u okviru projekta „Money Watch – Civilno društvo, čuvar budžeta“, koji sprovodi  Institut alternativa, a uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, kroz Instrument za civilno društvo i kofinansiranje  Ministarstva javne uprave Crne Gore

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo da medijski ispratite pomenuti događaj i da svojim prisustvom date dodatan doprinos ovoj temi.

Koordinatorka projekta

Ivana Bogdanović

About UMHCG

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore je nevladina, neprofitna organizacija osnovana 22. oktobra 2001. godine, registrovana pod rednim brojem 1322 kod Ministarstva pravde. Udruženje je posvećeno pružanju podrške, mogućnosti i programa u cilju jačanja ličnog, obrazovnog i profesionalnog razvoja mladih sa invaliditetom. Okuplja mlade i studente sa svim vrstama invaliditeta (cross-disability pristup), kao i ostale mlade ljude bez invaliditeta koji su voljni da učestvuju i zajedno sa nama se bore za stvaranje inkluzivnijeg društva. Bavi se pružanjem psiho-socijalne podrške, stvaranjem uslova za inkluzivno obrazovanje, podsticanjem mladih sa invaliditetom za sticanje visokog obrazovanja, inicijativama za odgovarajuća legislativna rješenja, podizanjem svijesti društva… U svom radu se rukovodimo modelom zasnovanim na ljudskim pravima. Vizija UMHCG je: Za mlade s invaliditetom, bez barijera! Misija UMHCG je: UMHCG promoviše i doprinosi ravnopravnom položaju mladih sa svim vrstama invaliditeta u društvu kroz inicijative i aktivnosti za uspostavljanje zakonskog, obrazovnog, kulturnog i socijalnog okvira koji to omogućava.