Održan forum socijalnog preduzetništva u Podgorici

Održan forum socijalnog preduzetništva u Podgorici
Novosti/Vijesti

Prema podacima Evropske komisije, socijalna preduzeća čine deset od sto preduzeća na nivou Evropske unije, a prisutna su u skoro svim sektorima, saopšteno je na Forumu socijalnog preduzetništva kojem je prisustvovala predstavnica nevladine organizacije Mladiinfo Montenegro. U organizaciji Centra za razvoj nevladinih organizacija, događaj je održan 24. novembra 2017. godine u Umjetničkom paviljonu u Podgorici.

U okviru događaja, predstavnici deset organizacija koje su registrovane kao socijalna preduzeća su imali priliku da predstave proizvode koji spadaju u njihovu ponudu. Pored toga, predstavljena je i onlajn platforma www.proizvodise.me.

Na samom početku, prisutnima se obratila predstavnica Centra za razvoj nevladinih organizacija koja je govorila o pojmu socijalnog preduzetništva i o njegovom značaju za cijelo društvo. „U projekat, koji je bio usmjeren na osnaživanje socijalnih preduzeća koja zapošljavaju žene i teže zapošljive kategorije, bilo je uključeno deset nevladinih organizacija iz Nikšića, Bijelog Polja, Pljevalja, Petnjice i Podgorice. Ove organizacije kroz svoje privredne aktivnosti zapošljavaju žene žrtve nasilja, romsku populaciju, osobe sa invaliditetom, kao i teže zapošljivu kategoriju žena iz ruralnih područja“.

Zatim je riječ imala zamjenica šefa misije Ambasade SAD u Crnoj Gori Džudi Kuo koja je pozdravila razvoj socijalnog preduzetništva u Crnoj Gori. „Drago mi je što smo pomogli da se izgrade kapaciteti deset socijalnih preduzeća na čijem su čelu žene. Želim da se zahvalim Centru za razvoj nevladinih organizacija na predanom radu i vidljivim rezultatima“.

Nakon uvodnog dijela, prisutni su imali priliku da čuju više o onlajn platformi www.proizvodise.me, poslije čega je uslijedilo i predstavljanje svake od deset organizacija pojedinačno.

Prvo se predstavila organizacija „Bona Fide“ koja se zahvalila Centru za razvoj nevladinih organizacija na pruženoj šansi da bude dio projekta i Ambasadi Sjedinjenih Država koja promoviše aktivnosti ove organizacije.

Takođe su se predstavili Centar za zaštitu ženskih prava, NVO „Dora“ iz Podgorice i organizacija „SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja“ – jedini licencirani organizator obrazovanja odraslih žena koji se od 1998. godine bori protiv nasilja u porodici i pomaže ženama i djeci koji su bili žrtve nasilja.

Nakon ove organizacije, i ostali učesnici su imali priliku da predstave svoje proizvode i djelatnosti. U okviru foruma, organizovan je i sajam proizvoda učesnika obuke na kojem su prisutni, pored kupona koje su dobili, imali i mogućnost da uzmu neki od predstavljenih proizvoda.

Forum je organizovan kao završna aktivnost projekta „Osnaživanje socijalnih preduzeća u Crnoj Gori“ koji Centar za razvoj nevladinih organizacija realizuje uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

 

Izvor: www.mladiinfo.me