NAJAVA: UMHCG i UPOSIBP potpisuju memorandume o saradnji s Vrhovnim sudom i Advokatskom komorom

NAJAVA: UMHCG i UPOSIBP potpisuju memorandume o saradnji s Vrhovnim sudom i Advokatskom komorom
Novosti/Vijesti

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) i Udruženje za podršku osobama sa invaliditetom Bijelo Polje (UPOSIBP) potpisaće Memorandume o saradnji s Vrhovnim sudom i Advokatskom komorom Crne Gore. Potpisivanje će se održati u ponedeljak 3. maja, s početkom u 10:00 časova, u Svečanoj sali Vrhovnog suda Crne Gore.

Potpisivanju će prisustvovati predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, predsjednik Advokatske komore, Zdravko N. Begović, izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), Marina Vujačić, kao i direktor Udruženja za podršku osobama sa invaliditetom Bijelo Polje (UPOSIBP), Samir Guberinić.

Potpisivanje Memoranduma ima za cilj da doprinose adekvatnijoj primjeni ljudskih prava osoba s invaliditetom, odnosno poštovanju ljudskih prava i sloboda osoba s invaliditetom, naročito kroz preduzimanje efektivnih pravnih, procesnih, administrativnih, i drugih inicijativa i mjera koje su usmjerene na stvaranje uslova za ostvarivanje ravnopravnosti i zaštite prava osoba s invaliditetom, kao i kroz zastupanje i odbranu osoba s invaliditetom, njihovih porodica i organizacija osoba s invaliditetom pred sudovima i drugim državnim organima, privrednim društvima i drugim pravnim licima.

Kroz realizaciju Memoranduma unapređivaće se saradnja u oblastima od zajedničkog interesa, a naročito prilikom planiranja, ostvarivanja i zaštite prava osoba s invaliditetom, čime će se uticati na poboljšanje kvaliteta života osoba s invaliditetom.

Potpisivanje Memoranduma treba da bude primjer drugim državnim organima, na koji način može i treba biti ojačana saradnja sa civilnim sektorom i organizacijama osoba s invaliditetom.

Ova aktivnost između ostalog, podrazumijeva unaprjeđenje komunikacije pravosudnih institucija s osobama s invaliditetom i unaprijeđenje informisanosti zaposlenih u institucijama pravde o načinima komunikacije s OSI.

Ova aktivnost dio je projekta „Korak bliže pravdi za osobe s invaliditetom“ koji je finansijski podržan od strane Ministarstva pravde.

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo da medijski ispratite pomenuti događaj i da svojim prisustvom date dodatan doprinos ovoj temi.

Napomena: Predviđene su izjave za medije. Pitanja novinara nijesu predviđena.

Molimo za potvrdu vašeg prisustva u toku dana na mejl adresu umhcg2016@gmail.com.

About UMHCG

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore je nevladina, neprofitna organizacija osnovana 22. oktobra 2001. godine, registrovana pod rednim brojem 1322 kod Ministarstva pravde. Udruženje je posvećeno pružanju podrške, mogućnosti i programa u cilju jačanja ličnog, obrazovnog i profesionalnog razvoja mladih sa invaliditetom. Okuplja mlade i studente sa svim vrstama invaliditeta (cross-disability pristup), kao i ostale mlade ljude bez invaliditeta koji su voljni da učestvuju i zajedno sa nama se bore za stvaranje inkluzivnijeg društva. Bavi se pružanjem psiho-socijalne podrške, stvaranjem uslova za inkluzivno obrazovanje, podsticanjem mladih sa invaliditetom za sticanje visokog obrazovanja, inicijativama za odgovarajuća legislativna rješenja, podizanjem svijesti društva… U svom radu se rukovodimo modelom zasnovanim na ljudskim pravima. Vizija UMHCG je: Za mlade s invaliditetom, bez barijera! Misija UMHCG je: UMHCG promoviše i doprinosi ravnopravnom položaju mladih sa svim vrstama invaliditeta u društvu kroz inicijative i aktivnosti za uspostavljanje zakonskog, obrazovnog, kulturnog i socijalnog okvira koji to omogućava.