NAJAVA: Javna debata “Aktivne lokalne samouprave u zaštiti od diskriminacije OSI”

NAJAVA: Javna debata “Aktivne lokalne samouprave u zaštiti od diskriminacije OSI”
Novosti/Vijesti

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore u okviru projekta: “Umrežavanjem do boljeg rada”, podržanog od strane Delegacije Evropske unije kroz projekat EIDHR, uz koofinansiranje Ministarstva javne upraveorganizuje Javnu debatu “Aktivne lokalne samouprave u zaštiti od diskriminacije OSI”.  Prva od tri planirane javne debate će se održati u Bijelom Polju, 1. jula s početkom u 12.00 časova u  hotelu Franca.

Ključna aktivnost projekta odnosi se na praćanje sprovođenja Strategije za zaštitu od diskriminacije lica s invaliditetom i promociju jednakosti i pripremu Alternativnog izvještaja o sprovođenju Strategije od strane članica Mreže organizacija osoba s invaliditetom Crne Gore (MOOSICG).

Koncept javne debate podrazumijeva učešće predstavnika institucija koje se bave ljudskim pravima i zaštitom od diskriminacije, organizacija osoba s invaliditetom, kao i samih osoba s invaliditetom.

Na debati, institucije će imati priliku da iznesu svoje stavove o implementaciji Strategije za zaštitu od diskriminacije lica s invaliditetom i promociju njihove jednakosti, odnosno lokalnog Akcionog plana i preporuke za unapređenje politika ali i adekvatniju primjenu u praksi.

Nalazi i preporuke s diskusije biće korištene isključivo kao materijal za Alternativni izvještaj o sprovođenju Akcionog plana Strategije u okviru kojeg će biti uključene i preporuke.

Fasilitatorka na Javnoj debati će biti: Elmira Redžepagić, programska asistentkinja UMHCG, dok će u uvodnom dijelu govoriti Milenko Vojičić, predsjednik UO Mreže organizacija osoba s invaliditetom Crne Gore (MOOSICG), Saida Čikić, sekretarka za lokalnu samoupravu, Samir Guberinić, izvršni direktor Udruženja za podršku osobama s invaliditetom Bijelo Polje i potpredsjednik Skupštine MOOSICG. 

Pozivaju se mediji da isprate debatu i da svojim prisustvom i izvještavanjem daju dodatan doprinos ovoj temi.

About UMHCG

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore je nevladina, neprofitna organizacija osnovana 22. oktobra 2001. godine, registrovana pod rednim brojem 1322 kod Ministarstva pravde. Udruženje je posvećeno pružanju podrške, mogućnosti i programa u cilju jačanja ličnog, obrazovnog i profesionalnog razvoja mladih sa invaliditetom. Okuplja mlade i studente sa svim vrstama invaliditeta (cross-disability pristup), kao i ostale mlade ljude bez invaliditeta koji su voljni da učestvuju i zajedno sa nama se bore za stvaranje inkluzivnijeg društva. Bavi se pružanjem psiho-socijalne podrške, stvaranjem uslova za inkluzivno obrazovanje, podsticanjem mladih sa invaliditetom za sticanje visokog obrazovanja, inicijativama za odgovarajuća legislativna rješenja, podizanjem svijesti društva… U svom radu se rukovodimo modelom zasnovanim na ljudskim pravima. Vizija UMHCG je: Za mlade s invaliditetom, bez barijera! Misija UMHCG je: UMHCG promoviše i doprinosi ravnopravnom položaju mladih sa svim vrstama invaliditeta u društvu kroz inicijative i aktivnosti za uspostavljanje zakonskog, obrazovnog, kulturnog i socijalnog okvira koji to omogućava.