Bez stereotipa – tri nova filma o OSI

Bez stereotipa – tri nova filma o OSI
Novosti/Vijesti

Pomalo naviknuti na holivudskim celofanom umotane stereotipne likove s invaliditetom, prikazane na suprotnim polovima: potpune nemoći i zavisnosti, ili, nasuprot njima, superherojstva, nerijetko zaboravljamo na to da osobe s invaliditetom žive svoje nimalo holivudske živote svuda oko nas. Okruženi barijerama, neznanjem, nevještim pokušajima da se udjeljivanje teško stečenih prava „na kašičicu“ smatra izuzetnim dostignućem i „brigom“, u svijetu u kojem se i prosti izlazak iz kuće dovede u istu ravan uspjeha kao let na Mars, odlučili smo da ipak živimo. Uz par trikova, dodir svjetlosti ili eto, iz inata.

Filmovi Ambrozovi životni trikoviDodir svjetlosti i Iz inata, u režiji Gojka Berkuljana osmišljeni su da mijenjaju perspektivu iz koje posmatramo invaliditet. Ni kao superheroje, ni kao nekoga koga treba žaliti, u filmovima upoznajemo svakodnevicu tri osobe kojima je jedina zajednička karakteristika invaliditet. S različitim životnim iskustvima, hobijima, interesovanjima, pogledima na svijet. U tom pogledu na svijet sve troje protagonista dijele jednu vrijednost koja je jedini put do uspjeha – jednakost. Bez pristajanja na išta manje, i bez težnje za nezasluženim dobijanjem bilo čega više.

„Ambrozovi životni trikovi“ govori o Ambrozu Nikaču, čovjeku s mnoštvom talenata, sportisti, korisniku kolica uz koga ćete naučiti kako se „pravilno“ ophoditi prema korisnicima kolica i o tome šta se uopšte od osoba s invaliditetom može očekivati. Na potpuno neočekivan način. Pogledajte. (link: https://youtu.be/dHQkdIqAlxU)

„Dodir svjetlosti“ priča je o Anđeli Dragović, studentkinji prava, ljubiteljki pozorišta, djevojci koja je naučila da razbija stereotipe o osobama s oštećenjem vida. Da saznate više, preporučujemo da poslušate šta je Anđela imala da kaže. (link: https://youtu.be/rDRtI2HzH3o)

„Iz inata“ donosi priču o Anđeli Radovanović, profesorici ruskog jezika i književnosti, pjesnikinji, govoreći kroz njene stihove o svijetu emocija između Latinske Amerike i Sibira. (link: https://youtu.be/i-eHKPd9G48)

Garantujemo vam uživanje, uz odličnu muziku, vrhunsku režiju i animacije. Pripremite kokice i upustite se u avanturu smijeha, emocija i dubokog razmišljanja.

Filmovi su snimljeni u okviru projekta Umrežavanjem do boljeg rada, koji je UMHCG sprovodilo u partnerstvu s Centrom za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) uz finansijku podršku Evropske unije, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

Napomena: Stavovi izneseni u ovom materijalu isključiva su odgovornost UMHCG, i nužno ne predstavljaju stavove Evropske unije i/li Ministarstva javne uprave.

Pripremila: Anđela Radovanović

About UMHCG

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore je nevladina, neprofitna organizacija osnovana 22. oktobra 2001. godine, registrovana pod rednim brojem 1322 kod Ministarstva pravde. Udruženje je posvećeno pružanju podrške, mogućnosti i programa u cilju jačanja ličnog, obrazovnog i profesionalnog razvoja mladih sa invaliditetom. Okuplja mlade i studente sa svim vrstama invaliditeta (cross-disability pristup), kao i ostale mlade ljude bez invaliditeta koji su voljni da učestvuju i zajedno sa nama se bore za stvaranje inkluzivnijeg društva. Bavi se pružanjem psiho-socijalne podrške, stvaranjem uslova za inkluzivno obrazovanje, podsticanjem mladih sa invaliditetom za sticanje visokog obrazovanja, inicijativama za odgovarajuća legislativna rješenja, podizanjem svijesti društva… U svom radu se rukovodimo modelom zasnovanim na ljudskim pravima. Vizija UMHCG je: Za mlade s invaliditetom, bez barijera! Misija UMHCG je: UMHCG promoviše i doprinosi ravnopravnom položaju mladih sa svim vrstama invaliditeta u društvu kroz inicijative i aktivnosti za uspostavljanje zakonskog, obrazovnog, kulturnog i socijalnog okvira koji to omogućava.