Prijestonica Cetinje da podrži inicijativu za prilagođavanje zgrade OSI

Prijestonica Cetinje da podrži inicijativu za prilagođavanje zgrade OSI
Novosti/Vijesti

Prije više mjeseci problematizovali smo proceduru kojom se donacije građana i privrednika oslobađanju državnih taksi (PDV i carina), koja je dugotrajna i ne afirmiše dobrovoljno davalaštvo građana i privrednika u Crnoj Gori.

U trenutku podnošenja zahtjeva za oslobađanje donacije u vrijednosti od 6000 eura, koju smo obezbijedili uz podršku građana/ki Cetinja, Privrednog kluba Cetinja, privrednika, Fonda za aktivno građanstvo i Delegacije EU u Crnoj Gori, a za nabavku elektro-motorne rampe kako bi se zgrada Prijestonice Cetinje prilagodila osobama sa invaliditetom, naišli smo na nepoznavanje pravne regulative u toj oblasti od samih predstavnika resornih institucija. Tokom analize zakonskog okvira, koji se odnosi na ovu oblast (Zakon o porezu na dodatu vrijednost, Carinski zakon i podzakonski akti), došli smo do zaključka da donacije koje doniraju sami građani i privrednici koji djeluju u Crnoj Gori, ne mogu biti oslobođeni plaćanja poreza, jer se u pomenutim zakonskim rješenjima ta mogućnost dozvoljava samo u slučajevima kad se radi o međunarodnoj podršci, putem međunarodnih organizacija.

Poslije višemjesečne procedure oslobađanja donacije od pomenutih taksi u našem slučaju, organizaciji je obezbijeđeno samo oslobađanje donacije od plaćanja carinske takse, ali ne i PDV-a. Kako se radi o proizvodu koji se ne proizvodi u Crnoj Gori, a namijenjen je osobama sa invaliditetom, te će predstavljati javno dobro, veoma smo razočarani odnosnom države prema ovom pitanju.

Prije dvije sedmice smo se obratili kabinetu Prijestonice Cetinje sa zahtjevom da se i lokalna samouprava uključi u rješavanje ovog problema, ali i problema nepristupačnosti same zgrade u kojoj ista djeluje. Odgovor još nijesmo dobili, a zahtijevali smo finansijsku podršku u smislu obezbjeđivanja novca za plaćanje PDV-a, što u ovom slučaju iznosi 1140,00 eura. Znamo da je i sama nabavka platforme bila zakonska obaveza lokalne samouprave, dok smo mi našom inicijativom požurili ispunjavanje zakonskih obaveza, pa očekujemo uključivanje Prijestonice u ovaj proces. Elektro-motorna rampa će za par dana biti u Crnoj Gori, stoga očekujemo bržu reakciju lokalne samouprave.

I ovim putem apelujemo na javnost i resorne institucije da su izmjene sadašnjih zakonskih rješenja u ovoj oblasti veoma potrebne, kako bi se dobrovoljno davalaštvo afirmisalo i promovisalo kao dobrotvorna djelatnost, kako građana, tako i privrednika iz Crne Gore.

Donatorska akcija je organizovana u okviru projekta ,,Zajednica bez barijera”, čiju je realizaciju finansijski podržao Fond za aktivno građanstvo, odnosno Evropska unija, uz posredstvo Delegacije EU u Crnoj Gori.