Održana treća ,,Znam koga biram” javna diskusija – Cetinje i infrastrukturni razvoj

Održana treća ,,Znam koga biram” javna diskusija – Cetinje i infrastrukturni razvoj
Novosti/Vijesti

Aktivna zona je u susret lokalnim izborima na Cetinju organizovala treću, ujedno i završnu javni diskusiju ,,Znam koga biram” sa temom „Cetinje i infrastrukturni razvoj“ na kojoj su učesnici predstavili programe i projekte koji mogu da doprinesu razvoju Prijestonice.

Predstavnik Crnogorske Filip Martinović je predočio da je za Cetinje bitno rješavanje pitanja vodosnabdijevanja kao preduslov za razvoj kreativnog turizma što je glavni koncept razvoja grada koji ta partija podržava.

-Važno je razvijati i kvalitetnu mrežu puteva kako bi na taj način mogli predstaviti domaće brendove sa ovih prostora.Takođe bitno je graditi seoske vodovode kao preduslov razvoja turizma na ruralnom područiju,a još je veoma bitno izgraditi i žičaru kako bi turistička ponuda Cetinja bila upotpunjena i kako bi bili bliže primoriju-kazao je Martinović .

Danilo Mrvaljević iz Demokrata podsjeća da su gubici na sekundarnoj vodovodnoj mreži i dalje 80% i što treba da bude prioritet kada je rješavanje vodosnabdijevanja u pitanju.U toj partiji smatraju i da treba nastaviti istraživanja u Cetinjskom polju jer dosadašnja ukazuju na postojanje velike količine vode na tom područiju.

-Prioritet nam je i sanacije deponije Vrtijeljka koja je godinama problem za grad –naveo je Mrvaljević.

Miloš Ražnatović iz DPS je naglasio da su usvajanjem Zakona o Prijestonici stvoreni uslovi za trajno rješavanje vodosnabdijevanja jer će iz Fonda koji je predviđen za kapitalne projekte predviđeno izdvajanje 24 miliona eura za Cetinje ,od kojih će dosta sredstava otići za Vodovod.

-Prioritet nam je i rješavanje pitanja otpadnih voda i mislim da u saradnji sa fondovima Evropske unije možemo obezbijediti novac i za taj segment .Izdvojio bih i poboljšanje putne infastrukture ,kao i parking prostora-kazao je Ražnatović.

Predstavnik DF-a Radojica Radović je rekao da ta partija uz ostale infrastrukturne projekte potencirati stvaranje uslova za bolji život na selu.

-Važno je obezbijediti dobru infastrukturu kako bi se ljudi vraćali na selo jer su sada uslovi na nezadovoljavajućem nivou-kazao je Radović.

Mihailo Babović iz Pozitivne ukazao je na problem sa Ponorom koji je ,smatra,crna ekološka tačka ne samo Cetinja već i Crne Gore koji treba hitno riješiti.

-Tu je i problem skladištenja ciklopetana u Obodu koji je veoma opasan po životnu sredinu i to treba hitno rješavati.Tu je i problem sa psima lutalicam koji treba riješti zbog bezbjednosti svih građana-smatra Babović.

Milorad Mrđenović iz Socijaldemokrata smatra da su dobri putevi preduslov razvoja grada ,ali takođe da nije dobro riješen ulaz u grad.

-Takođe bitno je i da konačno bude riješen problem Ponora koji je uz putnu infrastrukturu prioritet naše partije-rekao je Mrđenović.

Nikola Đuaršković iz SDP-a smatra da je Cetinje grad sa velikim infrastrukturnim problemima i da oni iamju konkretna rješanja za većinu njih ali da je u usloviam kada grad duguje 25 miliona eura pitanja koliko je moguće realizovati.

-Uz rješavanje vodosnabdijevanja i kanalizacionog sistema predvidjeli smo i opremanje Biznis zona kao preduslov za razvoj preduzetništava i otvaranje novih radnih mjesta .Uradićemo reciklažna dvorišta i početi sa separatnim odlaganjem otpada.Radićemo na rekonstrukciji parkova i uređenju naselja ,a planiramo i izgradnju azila za pse-naglasio je Đurašković.

Predstavnik Građanskog pokreta URA Marko Vujović kaže da treba privući investitore ,ali najprije im treba stvoriti uslove kako bi otvorili biznis i nova radna mjesta.

-Naša je obaveza da stvorimo uslove za bolji razvoj grada kako bi buduće generacije bolje živjele-smatra Martinović koji je govoreći o Zakonu o Prijestonici ocijenio da je to predizborni Zakon.

Slično mišljenje je predočio i Nikola Đurašković koji smatra da ovim Zakonom DPS prikriva nerad u protekle četiri godine.Takođe rekao je da je Cetinje i do sada kroz različite dotacije dobijalo iznos od osam miliona eura što je iznos predviđen Zakonom.