Najava: UMHCG i CRNVO organizuju četvrti trening u okviru projekta Umrežavanjem do boljeg rada

Najava: UMHCG i CRNVO organizuju četvrti trening u okviru projekta Umrežavanjem do boljeg rada
Novosti/Vijesti

Udruženje mladih sa hendikepm Crne Gore u saradnji s Centrom za razvoj nevladinih organizacija organizovaće 3. i 4. jula 2018. trening namijenjen članicama Mreže organizacija osoba s invaliditetom Crne Gore (MOOSICG) u Pržnu, hotel Residence.

Trening o mehanizmima učešća osoba s invaliditetom u procesima donošenja odluka je četvrti u nizu seta treninga (od ukupno šest) koji će biti organizovani s ciljem jačanja kapaciteta članica Mreže organizacija osoba s invaliditetom, kako za sprovođenje ostalih aktivnosti projekta Umrežavanjem do boljeg rada, tako i za nastavak rada u sopstvenoj organizaciji.

Osim sticanja opštih znanja o mehanizmima učešća OSI u procesima donošenja odluka, učesnici će imati priliku da pripremaju zahtjeve za slobodan pristup informacijama, kako bi se s metodama desk istraživanja o sprovođenju Strategije zaštite od diskriminacije i promocije jednakosti moglo započeti odmah nakon završetka treninga.

Teme koje će se obrađivati na treningu su: pravni okvir za učešće NVO u procesu kreiranja i sprovođenja javnih politika na nacionalnom/lokalnom nivou, oblici saradnje između državnih organa i NVO na nacionalnom nivou, mehanizmi saradnje između državnih organa i NVO, institucionalni okvir za saradnju državnih organa i NVO, građanske inicijative, Skupština građana, referendum (lokalna skupština), građanska žalba i predstavke – Statut opštine i drugi oblici participacije i uključivanja u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou

Aktivnost je dio projekta Umrežavanjem do boljeg rada, koji sprovodi Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore u saradnji s Centrom za razvoj NVO, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

About UMHCG

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore je nevladina, neprofitna organizacija osnovana 22. oktobra 2001. godine, registrovana pod rednim brojem 1322 kod Ministarstva pravde. Udruženje je posvećeno pružanju podrške, mogućnosti i programa u cilju jačanja ličnog, obrazovnog i profesionalnog razvoja mladih sa invaliditetom. Okuplja mlade i studente sa svim vrstama invaliditeta (cross-disability pristup), kao i ostale mlade ljude bez invaliditeta koji su voljni da učestvuju i zajedno sa nama se bore za stvaranje inkluzivnijeg društva. Bavi se pružanjem psiho-socijalne podrške, stvaranjem uslova za inkluzivno obrazovanje, podsticanjem mladih sa invaliditetom za sticanje visokog obrazovanja, inicijativama za odgovarajuća legislativna rješenja, podizanjem svijesti društva… U svom radu se rukovodimo modelom zasnovanim na ljudskim pravima. Vizija UMHCG je: Za mlade s invaliditetom, bez barijera! Misija UMHCG je: UMHCG promoviše i doprinosi ravnopravnom položaju mladih sa svim vrstama invaliditeta u društvu kroz inicijative i aktivnosti za uspostavljanje zakonskog, obrazovnog, kulturnog i socijalnog okvira koji to omogućava.